Nek en schouderklachten, dat zijn de twee meest voorkomende klachten waarmee mensen in mijn praktijk binnenkomen. Vaak worden ze veroorzaakt door een verkeerde houding of door stress. In dit blog wil ik een aantal tips met je delen om pijn in je nek en schouders te voorkomen.

Tips voor nek en schouders
Tip 1: Begin bij jezelf. Een massage is bijzonder effectief in het wegnemen van de pijn in je nek en schouders. Maar een massage haalt niet de oorzaak weg. Die ligt vaak bij jezelf. Het is interessant om daar eens naar te kijken.
Stel je jezelf de volgende vragen:
* Hoe is mijn houding gedurende de dag? Zit je veel achter een bureau, dan is dit extra waardevol om eens te onderzoeken. Hoe is de ergonomie van je werkplek? Kun je goed rechtop blijven zitten, met je schouders laag en ontspannen, je borst geopend en je nek rechtop? Of zijn er wellicht wat aanpassingen nodig? Deze vragen kun je jezelf stellen in elke situatie, ook als je op de bank hangt of als je een staand beroep hebt. Op de onderstaande afbeeldingen zie je een verkeerde houding en de gezonde houding.


* Zijn externe factoren de oorzaak van mijn klachten? Als je bijvoorbeeld veel stress ervaart, kan dat heel goed in je lijf gaan zitten. Je zet jezelf als het ware vast, door je schouders op te trekken, om zo nog meer spanning in je lijf, maar voornamelijk in je nek en schouders te creëren.
Wat er in je leven gebeurt, heb je niet altijd in de hand. Hoe je ermee omgaat wel. Kun je momentjes voor jezelf inplannen? Een moment waarin je bijvoorbeeld gewoon even gaat zitten met een kopje thee, zonder telefoon en andere afleidingen. Of een moment waarin je bijvoorbeeld je ogen sluit en je ademhaling volgt. De bedoeling van deze momenten is dat je enkel even bij jezelf incheckt. Hoe is het met me, wat heb ik nodig? Hoe voelt mijn lijf? Kan ik mijn lijf wat ontspannen? Door rustig en bewust te ademen kom je vaak vanzelf al in een ontspannen staat van zijn.
Tip 2: Doe oefeningen. Door je lijf en je geest ontspannen te houden, ben je al veel spanning en pijnklachten voor. Helaas gaat dit niet altijd. We leven, we werken, we hebben weleens stress etc. In deze onderstaande korte video's deel ik graag enkele oefeningen voor je nek en schouders met je. Deze kun je preventief inzetten, maar ook wanneer de pijn al aanwezig is. Probeer elke dag een paar minuten vrij te maken om de oefeningen te doen. Combineer ze met een kopje thee of een bewust adem moment en je hebt een heerlijk klein momentje voor jezelf. Gewoon even tussendoor!
Tip 3: Mediteer. Hiervoor hoef je echt geen meditatie kanjer te zijn. Mediteren klinkt vaak enger en groter dan dat het is. Je kunt het zelf namelijk op een heel laagdrempelige manier doen. Zoek een plek uit waar je rustig en ongestoord kunt zitten. Zit op een kussentje op de grond of op een stoel als je dat liever hebt. Zorg voor een gezonde houding. Sluit je ogen en leg je beide handen ter hoogte van je navel. Ga met je aandacht naar je ademhaling. Hoe is die? Zit je adem hoog, is je adem snel, adem je diep in of kort en oppervlakkig? Probeer door je neus te ademen. Adem dan wat langer en dieper in en uit. Als het goed is, voel je je handen op het ritme van je ademhaling op en neer gaan. Blijf met je aandacht bij die beweging. Zo kun je even blijven zitten, voor 5 minuten, 10 minuten, 30 minuten, waar jij je goed bij voelt.
Misschien vraag je je af waarom dit goed is voor de pijn in je nek en schouders? Hoe meer ontspannen jij bent, hoe meer ook je spieren zich gaan ontspannen. Spanning in je nek en schouderspieren geeft pijn. Het kan soms zo zijn dat je juist last krijgt als je schouders zakken en ontspannen zijn. In dat geval is het een goed idee om ook een bovenrug, schouder, nekmassage te boeken. Dan help ik je net even op weg naar een meer ontspannen bestaan.
Wil je meer lezen van en over FijnLijf Massage? Schrijf je dan onderaan de pagina in voor de nieuwbrief. Dan ontvang je nieuwtjes, tips en leuke acties en kortingen.
Er zijn uiteraard situaties waarbij de oorzaak niet bij jezelf ligt en er wellicht een medisch probleem aan je klachten ten grondslag ligt. Raadpleeg in dat geval een (sport)arts of een fysiotherapeut.
Ik hoop dat je met deze tips wat verder komt. Als je een vraag hebt over oefeningen, meditatie of iets anders, neem dan contact met me op. Ik help je graag!
Reactie schrijven